MONDRIAAN (12+)

Jeugddansvoorstelling Lonneke van Leth Dans - Mondriaan

In 2017, het jaar waarin Den Haag in het teken stond van Mondriaan, creëerde Lonneke van Leth verschillende choreografieën geïnspireerd op het werk van Mondriaan.

 

Korte beschrijving

Onze bijdrage aan het ‘Mondriaan & De Stijl’ jaar omvat choreografieën geïnspireerd op werken van Mondriaan uitgevoerd in het Gemeente museum te Den Haag. Het geheel moet naadloos aansluiten op de expositie en als een totaalbeleving worden ervaren.

Het project bestaat uit drie delen te weten:

  • Installatie bij binnenkomst
  • Hoofdact in de Serre
  • Korte choreografieën op gezette tijden in de museum vleugel

Installatie bij binnenkomst

Een doorlopende op zichzelf staande installatie geïnspireerd op de Victory Boogie Woogie van Mondriaan. Deze installatie fungeert als ‘appetizer’ en brengt de bezoeker in de stemming. 

Het geheel bestaat uit een constructie van een uitvergroot deel van het origineel. Op de witte/grijze vlakken wordt d.m.v. projectie ‘mapping’ een doorlopende film getoond waarin dansers van Lonneke van Leth een op de Boogie Woogie geïnspireerde choreografie dansen afgewisseld door beelden van de stad New York. Speels en dynamisch vormen de kleuren, vlakken en lijnen het decor waarin de dansers zich bewegen. Het is onze interpretatie dat Mondriaan met ‘Boogie Woogie’ de drukte, beweging en snelheid van bijvoorbeeld een metropool in evenwicht bedoelde. In 1943 is de film Mondrian Variations - Broadway Boogie Woogie door Éva Polgár and Sándor Vály gemaakt een film gebaseerd op hetzelfde gegeven wij gebruiken deze film ook als inspiratiebron.

 

Korte choreografieën op gezette tijden

Op verschillende plekken door de Mondriaan vleugel van het museum worden zes korte choreografieën uitgevoerd waar mensen (d.m.v. koptelefoon) muziek en of verhaal te horen krijgen. Ik tracht om met dans te onderzoeken wat Mondriaan bedoelde met ‘dynamiek in balans’. De beeldaspecten zijn een leidraad voor deze zes kleine choreografieën te weten: Licht, kleur, ruimte, vorm, structuur en compositie.

 

Hoofdact in de Serre

‘Pier en Oceaan’ wordt door jonge dansers van het Koninklijk Conservatorium en Codarts gedanst op het ‘live uitgevoerde’ twee violen concert van Bach uitgevoerd door violisten van het Residentie Orkest of studenten Koninklijk Conservatorium (dit moet nog worden bepaald). Het idee voor dit dansstuk uit 2013 is als een hommage voor het werk van Mondriaan en ontstaan na het zien van ‘Pier en Oceaan’. In dit schilderij ‘bewegen’ de lijnen in een perfect samenspel als het ware in een choreografie. Ik heb de lijnen vertaald naar een choreografie waarin de dansers de verticalen en horizontalen belichamen. Het doel is het zoekproces naar het ritme en balans. Het mathematische karakter van Bach’s 2 violen concert past hier goed bij.

 

Choreografie/concept: Lonneke van Leth

Vormgeving/concept: Vincent de Kooker

Dans: Dansers van Codarts Rotterdam, Riccardo Sbrighi, Camille Pidou, Eric Constantin, Martina Orlandi

 

Wilt u meer informatie of boeken?

Neem dan gerust en vrijblijvend contact met ons op per mail: zakelijk@lonnekevanleth.nl«   »